Ev yenileme keyifli ve heyecanlı bir süreç olsa da ne denli yorucu ve bunaltıcı olabileceği göz ardı edilemez. Özellikle amacınız tüm evinizi kapsayan bir tadilat işlemi ise, geniş çaplı bir hazırlık ve planlama önemlidir. Süreci en iyi şekilde atlatmak için önemli olan birçok faktör vardır. Bu faktörlerin neler olduğunu, ev yenileme operasyonu öncesinde ve sırasında kullanabileceğiniz bazı ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Ev tadilatına başlamadan önce sorunsuz ve verimli bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız gerekli planlama ve hesaplamaları yaparak başlayın. Baştan aşağı ev yenileme projesinin içinde iseniz plansız ilerlemek yapacağınız en büyük hata olacaktır. Planlama yapmak kadar neleri planlayacağınızı bilmek de önemlidir. Bunlardan adım adım bahsedelim.
Herhangi bir yenileme işlemine başlamadan önce, bütçenizin boyutunu ve bütçenizden nasıl randıman alacağınızı belirlemek önemlidir. Bütçeniz yüksek olmasa bile doğru hesaplamalar, kaliteli malzeme ve verimli işgücü kullanımı ile pek çok şey başarabilirsiniz. Aynı şekilde, bütçenizin yüksek bir miktar olması da verimliliğin garantisi değildir. Bütçenizi doğru planlanmadığınız sürece, yüksek miktarlarla dahi yetersiz sonuçlar alabilirsiniz.
İlk olarak ustalarınızla bütün masrafları hesaplayarak başlamalısınız. Bu kalemler dışında karşınıza çıkabilecek masraflar için de ayrıca hazırlıklı olmanız gerekir. Materyal, işgücü, diğer ödemeler gibi faktörleri tadilat planlarınızı optimum olarak karşılayacak şekilde hesaplayın. Bu faktörlerden herhangi birinde en uygun fiyatlı opsiyonu seçmemeye özen gösterin, ev yenileme gibi hassas bir konuda bu genellikle size sadece kısa süreli çözüm sağlayacaktır. Daha sonra, yine ustanızla tartışarak, bütçenizden bir miktarını gizli hasarlardan veya değişikliklerden oluşabilecek masraflar için ayırın. Acil durum bütçesi, genellikle toplam bütçenin %10 veya %20’sine tekabül edecektir.
Bu adamı bütçe planlamasının öncesine de sonrasına da alabilirsiniz. Önemli olan ev yenileme işleminin her adımında ustalarınızla iletişimde kalmanızdır. Doğru ekiple çalışmak, taleplerinizin yerine geleceğinden emin olabilmeniz için çok önemlidir.
Ev yenileme işlemi sırasında karşılaşılan süreçleri değerlendirdiğinizde, işe tek başınıza girişmenin ne kadar riskli olduğunu göreceksiniz. Bazı işlemler size basit görünebilir, ancak pek çok işlem ekspertiz gerektirir. Bütçeden kısmak kazançlı gözükse de tecrübeli bir ekiple çalışmak uzun vadede çok daha masrafsız bir opsiyondur. Ev tadilatı nasıl yapılır sorusunun cevabını en iyi deneyimli ustalar bilir.
Aklınızdaki tadilat süreci için, daha önce benzer işler yapmış, deneyimli ustalar seçmelisiniz. Bir portfolyo veya referans listesi talep edebilirsiniz. Benzer işlerde mutlaka bulunmuş olmaları sadece sonuç için değil, süreç için de önemlidir. Talep ettiğiniz yenileme işlemleri sırasında oluşabilecek durumlar için ustalarınız sizi uyarabilir ve bir sorun anında etkili çözümler üretebilirler.
Ev yenileme, uzun süren ve detaycılık gerektiren bir iştir. Bir “öncelikler haritası” oluşturmak pek çok konuda faydanıza olacaktır. Eski tesisat sistemi, hasarlı kablolar gibi cana ve mala tehlike oluşturabilecek yapısal sorunlar, yenileme esnasında her zaman önceliğiniz olmalıdır. Daha sonraki hedefiniz, ısı ve ses yalıtımı gibi işlemler olurken; en son estetik değişikliklere giriş yapmalısınız. Bu sıralama ilk olarak güvenliği sağlamak için, sonrasında ise yapılan değişikliklerde maddi kayıp oluşmasını engellemek içindir. Potansiyel sorunların kaynaklarını etraflıca inceleyin ve gereken adımları buna göre atmaya özen gösterin.
Süreç haritası oluştururken en önemli etmenlerden biri detaylı bir zaman planlaması ve zamanlamanın haritaya doğru entegrasyonudur. Tadilatın her adımına gerçekçi bir zaman dilimi ayırın. Örnek olarak; yıkım, altyapı işlemleri, tesisat, elektrik, boyama ve diğer işlemleri adım adım bölün ve bunların her birine gerçekçi zaman dilimleri atayın. Gecikme yaşanabilecek işlemleri ve koşulları hesaplamayı unutmayın. Zaman planlaması oluşturmak, süreci daha iyi yönetmenizi sağlayacak ve stres faktörünü düşürecektir.
İlk adımlardan sonra işin çoğunluğu ustalarınıza ait olsa da mutlaka süreç içerisindeki yerinizi korumalısınız. Tadilat ustası ile istişare edin, gerektiğinde sürece müdahale edin ve sürekli olarak denetleyin. Elbette bunları yaparken ustalarınızın birikimlerini ve deneyimlerini görmezden gelmeyin. Fakat, zaman zaman onlarla fikirleşeceğiniz gibi, bazı noktalarda kararları bütünüyle sizin almanız da gerekecektir. Süreci başından itibaren takip etmemeniz halinde bu noktada zor duruma düşebilirsiniz.
Ev yenileme ipuçları listemizde, genelde dikkate alınmayan fakat diğer adımlar kadar önemli olan bir diğer nokta, tadilat sonrasını da düşünerek hareket etmektir. Evin içinde yaşanmaya başladıktan sonra ihtiyaç duyulacak eklemeleri tadilat sırasında yapmayı düşünebilirsiniz. Isı, elektrik, su kaybını önlemeye yardımcı olan hem ufak hem geniş çaplı pek çok geliştirmeler vardır. Cam panellerini güçlendirebilir veya enerji tasarruflu cihazlar kullanabilir, daha büyük etki yaratmak için yalıtım döşeyebilirsiniz.
Aynı şekilde, kaliteli malzeme kullanılmasına dikkat etmeniz gerekir. Uygun fiyatlı ürünler ve malzemeler başta cezbedici olsa da ileride işlevini kaybedebilir, kullanılmaz hale gelebilir. Doğal materyalleri de kullanmayı tercih edebilirsiniz. Doğal materyallerden üretilen kaliteli malzemeler kalıcılık sağlarken, zamansız bir görünüm sunması ile de bütçe dostu tercihler olacaktır.
Bunlara ek olarak, planlarınıza yaşamı kolaylaştıran saklama ve depolama alanları gibi eklemeler yapabilirsiniz. Işıklandırma tercihlerinizi de hem estetiği hem kullanım ve yaşam kolaylığını pekiştirecek şekilde tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Ev yenileme işlemi bitiminde mutlaka son bir denetleme yapmalısınız. Beklediğiniz tüm tadilatların gerçekleştiğinden, doğru çalıştığından ve eklemelere gerek olup olmadığından emin olun. Ustalarınızdan da son bir detaylı inceleme talep etmeniz yararınıza olacaktır.